به گزارش خبرنگار مهر، مصطفی غفاری، دبیر نهمین همایش از سلسله همایش های «آنان که می اندیشند» که به «بازخوانی و بررسی آراء و اندیشه های دکتر علی شریعتی» اختصاص دارد، در نشست فراخوان مقاله و رونمایی این همایش در ابتدا به پیشینه این همایش پرداخت و گفت: همایش «آنان که می اندیشند» سالهاست که در کانون اندیشه جوان برگزار می شود و بناست که آثار متفکران غربی و معاصر ایرانی را بررسی کند. از اندیشمندان غربی آراء کسانی مانند هایدگر و فوکو بررسی شده و از ایرانی های معاصر به آثار کسانی چون دکتر نصر و شهید آوینی پرداخته شده است و با استقبال چهره های جوان روبرو شده است. این بار سراغ دکتر شریعتی رفتیم و آثار وی را به عنوان شخصی تاثیرگذار در تاریخ معاصر مورد توجه قرار دادیم.
وی در ادامه به جنبه های مهم آثار شریعتی پرداخت و علت و اهمیت این آثار را چنین برشمرد: اول جامعیت آثار وی در زمینه های مختلف که به حوزه های مختلف پرداخته و تنوع موضوعی گسترده و اثرگذاری در طول زمان داشته است. دوم جریان سازی فکری آثار شریعتی. شریعتی با طرح گفتمان بازگشت به خویشتن به جریان سازی هویتی در ایران کمک کرده است. سوم اینکه اندیشه شریعتی محدود به زمان و مکان تاریخی خاصی نیست و حتی در برابر پدیده های جدید مثل سلفی گری و عمل گرایی حرف های زیادی برای گفتن دارد.
غفاری همچنین به اهداف همایش پرداخت و گفت هدف ما این است که سراغ اندیشه شریعتی برویم و برای پرسش ها و نیازهای جدید خود از آثار او پاسخ بگیریم.
دبیر نهمین همایش از سلسله همایش های آنان که می اندیشند همچنین علت در صدر بودن آثار فکری شریعتی را مسأله روز بودن آن دانست و گفت: در واقع می توان از اندیشه وی درس هایی آموخت، چنانچه جریان سنتی در حوزه علمیه زمانی منتقد آثار ایشان بود ولی در حال حاضر به اندیشه و آثار وی توجه دارد و معتقد است می توان از آثار وی استفاده نمود.
وی ادامه داد: زمان فراخوان مقالات این همایش که در چهلمین سال درگذشت دکتر شریعتی برگزار خواهد شد، تا اول دی ماه ۹۶ است و زمان برگزاری همایش بهمن ماه ۹۶ خواهد بود.
غفاری در ادامه گفت: محورهای مقالات هم عبارت است از: شریعتی و دین، شریعتی و تاریخ، شریعتی و علوم انسانی، شریعتی و روشنفکری، شریعتی و مساله عدالت، شریعتی؛ سنت و مدرنیته، شریعتی و اندیشه جهان وطنی، شریعتی و بازگشت به خویشتن، شریعتی و سنت فکری فرانسوی، شریعتی و اندیشههای سیاسی مدرن و اسلامی.
وی با بیان اینکه هرچه مقالات نوآوری و تازگی داشته باشند و یا تحلیل بدیع ارائه دهند در ارتقای سطح مباحث اثرگذار خواهند بود، گفت: ادبیات زیادی در این زمینه تولید شده ولی کافی نیست و هنوز تمام جنبه ها را شامل نمی شود. اندیشه شریعتی ظرفیت بررسی های بیشتر و طرح سوالات جدید را دارد و باید تعبیر باز اندیشی را پیشنهاد کنیم یعنی در شرایط کاملا تازه پرسش های تازه ای را ایجاد کرده و پاسخ های جدید بگیریم زیرا طیف موضوعاتی که شریعتی به آن پرداخته متنوع و بنیادی است. مانند هویت فرهنگی که این قابلیت را دارد که در افق ها و زمان های دیگر تفاسیر دیگری از آن داشت و اگر این تفکر سطحی بود، شاید این قابلیت کمتر بود. افراد زیادی نیز بعد از درگذشت شریعتی این کار را کردند و در مورد سایر متفکران هم این قابلیت وجود دارد که آثارشان دوباره تفسیر گردد.
وی در پایان گفت: تمام مسائل آثار شریعتی و جریان فکری ایشان تاثیراتی بر واقعیات زندگی داشته است و همین موضوع کفایت می کند که تأثیرات اندیشه وی در میان اقشار مختلف به خصوص جوانان امروزی مورد توجه قرار گیرد. چراکه جوانان با توجه به طبع خود به دنبال پاسخ مسائل بنیادی هستند و آثار شریعتی به این مسائل پرداخته است و ریشه بسیاری از مسائل اجتماعی معاصر در آثار شریعتی موجود است.
پژوهشگران، اساتید و دانشجویان ارجمند میتوانند مقالات خود را از طریق پست الکترونیک به دبیرخانه همایش به آدرس canoon@iict.ac.ir ارسال نمایند.
گفتنی است مقالات باید شرایط مقاله علمی-ترویجی را داشته باشند. علاقمندان جهت کسب اطلاع بیشتر می توانند با شماره ۸۸۹۶۰۵۳۶ داخلی ۱۱۵ تماس حاصل نمایند.
نظر شما